Blog Archives

Reveenka

Kjennetegnet for en god oppskrift for meg, er at jeg kan strikke den flere ganger uten å miste lyst og motivasjon. Reveenka-vottene er et mønster som jeg gladelig strikket en gang til. Det første paret var til Lille E, og da han så dette ferdige paret, ville han da dette også. Dessverre kan han ikke det, da disse går i gavehaugen/ mulig påskemarked jeg plutselig sa ja til å være med på.

 

Garnet er ymse rester. For noen år siden dro jeg og Strikketrollet til Tallin, og den orange bunnfargen som er brukt kommer derfra. Mønsterfargene er en rest med pt2 og tynt ullgarn kjøpt i Århus hos Fandango. Etter en rundt i milovann ble vottene like myke og gode som jeg hadde håpet.

 

Votter til bursdagsgutt

Så har store M blitt 11 år, og som alle viktige personer feires det i det vide og de brede, både med barnebursdag, voksenbursdag og nærefamiliebursdag. Og som alle bursdagsbarn må jo han selvsagt få noe hjemmesnekra av den strikkeglade mammaen sin. Vottene var egentlig ikke planlagt som en bursdagsgave, men det bare passet seg slik. Og mottakeren ville selvsagt ha den på i dag på skolen (*stolt mamma*)

Mønsteret er fra Sandnes sitt temaheftet 42. Og siden jeg må kjøpe garn når jeg kjøper hefte, kjøpte jeg med orginalgarnet for mønsteret; nemlig sisu. Jeg tror jeg ikke kommer til å strikke votter av sisu igjen. Jeg synes det ble ujevt og hullete, i motsetning til å når jeg bruker ren ull som finull eller pt2. Fordelen er selvsagt etter mye lek ute, kan de bare slenges i vaskemaskinen for å bli rene igjen.

Uansett; vottene stakk avgårde på skolen i dag, og jeg har en ny vott på pinnene i samme mønster. Denne gang i rester fra pt2 fra Rauma, og jeg ser allerede nå at det fungerer bedre. Mønsteret blir jevnere og vottene tykkere.

 

Mer basiller

På fredag pakket vi bilen, med sko, hjelm og sykkel og reiste til fjells. Nydelig høstvær som gjorde at helgen ble tilbrakt ute på sykkelen innover i fjellet, i stedet for vår dårlige samvittighet; badet nede som skulle ha vært noen skritt nærmere sluttstreken. Jeg har flere prosjekter liggende, men de egner seg liksom ikke til bilstrikk. I tillegg har jeg mange enslige nøster som ikke kan bli til noe særlig større enn en lapp på et teppe, eller babystrikk. Det ble det siste. Mer klompelompes go’sett til babyer, størrelse 1-3 måneder. Hvem som skal ha dette, vet jeg ikke ennå, men det kan være det kommer flere småtroll som trenger noe varmt ull fremover.

20160918_131112

Klompelompe-basillen

Som mange andre har jeg også gått til innkjøpt av Klompelompe-boka. Den inneholder mange flotte og samtidig ganske enkle oppskrifter, som kan varieres i det uendelige, selv om jeg synes det blir for lite variasjon i fargevalget på modellene i boka. Det blir mye støv-rosa, støv-blå, støv-lilla og grått. Jeg er jo en svoren tilhenger av knallfarger, så litt mer regnbuepreget fargevalg ville ikke ha gjort meg noe.

Men ikke for det; oppskriftene er enkle. Og varierte, og det er noe for alle i boken. Jeg har forsøkt meg på pannebåndene. Ikke hadde jeg sånn fin maskin som lager snorer, så her er icorden strikket for hånd. Flotte pannebånd som er perfekt til småjenter!

 20160729_095833

I tillegg har jeg prøvd meg på litt babystrikk. Jeg har hørt rykter om at noen nye verdensborgere er ventet i 2017, så da kan jeg jo ikke annet enn å fylle opp lageret. Her er lue og votter strikket i en rest av lilla babyull fra Dale. Dessverre har jeg ikke noe baby å teste herligheten ut på, så jeg satser hardt på at passformen er god.

 

baby

Doffen for tøffe gutter

Jeg liker å ha med større prosjekter på tur, selv om de små, enkle og ukompliserte er vel så viktige. På årets sommerferie til USA, dvs California, ble genser-prosjekt til Lille E med. Jeg kom tilfeldigvis over mønster på Bunnpris, og falt pladask; denne måtte jo han bare ha! Garn hadde de og, så det ble vinn vinn for mor rett før vi satte oss på flyet.

44

Mønsteret er fra heftet 1517 fra Viking, og genseren heter Doffen. Enkel konstruksjon, men jeg byttet ut ribben øverst på lomma med rillestrikk, da jeg synes det er penere. Siden Lille E er noe lengre enn gjennomsnittet med lengden økt betraktelig, mens maskeantallet til 8 år beholdt.

45

Siden genseren er litt ensformig i fargen ville jeg ha noen knapper som skriker litt. Lille E fikk selv se i knappeboksen, og valgte isknapper til genseren (selv om jeg trodde han ville gå for fotball eller fiskebein). Ved påsying oppdaget jeg i et anfall av jetlag hadde klart å lage noen av knappehullene skeive, og fordi mammen her er litt lat, ble det heller noe skeive knapper, enn å ta opp stasen for å lage dem rett over hverandre. Poden likte i alle fall genseren, og ble prøvekjørt på lavvotur etter heten fra L.A hadde gitt seg.

46

Pixielue i ikke bare for barnehagen

Lille E er ikke glad i bruke mye tid på å kle på seg. Han er nok ikke unik der, og hvert plagg som kan gjøre denne prosessen enklere, er kjærkomment. Da jeg foreslo å strikke en kombinert lue og hals, falt dette  i smak hos mottakeren.

pixie3

 

Jeg har alltid likt Pixieluen, og har strikket flere varianter før, og kunne gjerne tenke meg å strikke den til Lille E. Det er ikke så lenge før å strikke typiske barnehageplagg til minstemann ikke går like hjem, så jeg bestemte meg for at det var nå eller aldri. Dobbelt Dale babyull på pinne 3,5 gjorde susen, litt løse masker, størrelse 4 år og VIPPS; så hadde man en lue til en skolegutt.

 

pixie1

Jeg var jo litt usikker på om Lille E syntes den ble for barnslig, men neida; den gikk på. Den ble prøvekjørt på tur i dag langs Glomma i kalde minusgrader. Godkjent og varm. Fortsatt er jeg jo litt i tenkeboksen om de på skolen synes den er for barnslig, men jeg mener at det ikke gjør noe. Årene som er tilknytten barndommen er så altfor få, og da må man utnytte dem så lenge man kan. Også når det gjelder strikking.
Det skal dog sies at storebror på snart 10 ga klar beskjed; han skal IKKE ha sånn lue.

pixie2

Feminist-sokker

Det har blitt mange ting for kalde føtter på bloggen ser jeg. Jeg tror en av årsakene er at jeg ikke har noen store prosjekter på pinnene, her litt i dvale etter at jeg strikket Riddari til meg selv. Da trenger jeg ofte ting som går fort unna, før jeg hiver meg på oppskrifter som krever mer enn to nøster med garn.

sokk2

 

Lille E trenger nye sokker. Han er en lang kar selv om han kun er seks år, og små barn vokser fort. Jeg ba han velge garn i skuffen med tykkelse pinne 3,5 og han kom opp med to farger, og mor stusset; limegrønt og rosa?! Jepp, poden var krystalklar; disse fargene skulle han ha. Grønt skjønner jeg, da det er favorittfargen, men rosa? Jeg trodde at når man var seks år var slike farger mer bannlyst enn elsket av det motsatte kjønn. Og mors fordommer ble satt på prøve, og farmors feministånd fra 70-tallet fikk en kraftig renessanse; “Mamma, det er ikke noe som heter gutte- og jentefarger. Jeg synes de passet så godt sammen!”

 

sokk1

Jepp, mammas skjegg satt hardt fast i postkassa, og pinner ble funnet frem. Oppskriften er fra tincan-knits – en designer jeg liker godt, og har strikket mye av. Sokkene er kjappe og passformen er god. Eneste vanskelige med den er at du må bruke kitchener-stichts til å sy sammen tuppen; jeg  bruker framgangsmåten som kan finnes her.

Så nå er poden fornøyd og tusler rundt i rosa og grønne sokker. Han er selvsikker ung herremann, og lar seg ikke pille på nesen. Ikke av mors fordommer.

Rødtopp

Min gode venninne og jeg har nå i mange år gitt hverandre julekalender 1 desember, en tradisjon jeg setter stor pris på. Innholdet er hobbyrelatert, og ofte er det mye nøster og spennende oppskrifter som venter bak luken.

20160118_192637_HDR

En av oppskriftene i år var barnelue fra Sandnes garn. Ikke vet jeg hvilket hefte det er fra eller hva mønsteret heter, men jeg likte det såpass godt at det ble to på rappen; en grønn en til Lille E og en rød en til Store M – en lue i hver favorittfarge. Oppskriften er like enkel som den er genial; passformen er tommel opp, og strukturstrikken gjør seg godt.

20160118_180212_HDR

Luen ble prøvekjørt etter butterfly i svømmebassenget; små gutter har ikke tid til å føne håret etter svømmetreningen, så da er det godt å trekke en tykk lue med dobbel brett over ørene. Oppskriften er lagret og brukes nok igjen.

Tid for lek i snøen!

Endelig kom vinteren til oss. Den var etterlengtet og savnet, og derfor brukes mye tid utenfor i snøen, både med akebrett og ski. Men små gutter får også kalde halser, og snø i nakken er ikke morsomt. Vi har mange forskjellige buffer, og noen er mer brukbare enn andre. Da jeg så at europris hadde mønster på nettet, forsøkte jeg meg på en oppskrift på strikket buff. Pinne 7 gjorde at det gikk fort unna, og slike halser kan man ikke få for få av. Begge to ble prøvekjørt i snøen i dag, nedover brattbakken på rattkjelke, og gutta mente den holdt; ingen løssnø i nakken og ingen i munnen, full klaff med andre ord.

20160116_112230_HDR

Stjerner i Alsace

I sommer var vi rundt omkring i Europa. Vi trålet oss gjennom Danmark, Tyskland, Belgia, Nederland, Frankrike og Sveits. Mye kjøring er også strikketid for min del. Siden det etter en varm sommer kommer en kald høst, fant jeg ut at å ha et litt større prosjekt på turen kunne være lurt. Valget falt da på en genser til Store M.

1

Mønsteret fant min mor i ett eller annet ukeblad, men jeg tror det er opprinnelig Dale som har ansvaret for designet. Så mange små stjerner på en forholdsvis stor genser er et tålmodighetsarbeid, og selv om jeg holdt på å gi opp underveis, og vurderte flere alternative løsninger på å strikke færre stjerner, er jeg glad jeg holdt ut. For jeg liker resultatet.

01

På turen endte vi til slutt opp i Alsace. Jeg liker Alsace, og ikke bare på grunn av den gode vinen. Landskapet er vakkert og varierende, og late feriedager skal tilbringes i slike omgivelser.

5

Lille E i gamle Colmar. Har man ikke vært her, bør man ta turen. Unikt og spesielt.

Rillejakka endelig ferdig!

Jeg har nå strikket på rillejakken til Pickles i et stykk tid. Rillestrikk er gjerne tankeløst, det er jo rett hele veien, og man må bare huske å snu pinnene, måle rett lengde og strikke videre. Siden Lille E er meget kresen i forhold til hva ull angår, så er det få garntyper han aksepterer. Heldigvis er Pickles extra fine merino et garn som er mykt, og ikke klør. Da jeg for en stund siden fant denne mørkebrune mokkafargen til meget redusert pris, måtte jeg jo slå til. Brunt går til det meste.

 

20151108_151219_HDR

Den er strikket på pinne 3,5 og selv om oppskriften er meget enkel, og krav til strikkeferdigheter er lav (kun rett), så klarte jeg selvsagt å glemme knapphull. Siden jeg avskyr å rekke opp, strikket jeg på en ekstra kant rundt hele jakken, men knapphull og det hele, så slik løste det seg. Den er ekstra langt på armene, så her er det bare å brette opp ved behov. Og gutten kan vokse og bli lang, og fortsatt nye mammas jakke.

20151108_151254_HDR

I går var hele familien på SpillExpo, og vi fikk med oss litt stash, her er Lille E ikledd FallOut masken fra Xbox. Jepp. Det er nemlig morsommere å være modell for mammas strikkeherligheter når man har en artig maske på. Og danser samtidig.

Ballongbukser til bleierumper

På diverse strikkeforum og blogger er det noe babystrikk som går som er farsott; ballongbukser, sparkebukser eller som oppskriften på disse heter; Axelshorts.

 

20151010_134327

Jeg liker babystrikk. Det går kjapt og det er søtt. Siden jeg ikke har så små barn selv lenger, er det fint at man har venninner og familie som får småtasser, slik at man har en unnskyldning til å strikke slike plagg. Jeg var litt lei av å strikke jakker og luer, så da jeg fant oppskriften på disse, måtte jeg jo bare prøve. Garn har jeg jo i flust, og valget ble lerke fra Dale, et mykt garn som ikke klør i ull/bomulls-blanding. Brunt kan brukes til så mange farger.

20151010_134342

Knappene er fra knappeskuffen min som har mange forskjellige knapper. Disse treknappene formet som epler syntes jeg passet bra. Jeg liker kombinasjonen av jordfarger, som denne buksen gir. Selvsagt så jeg da første knapp var sydd på, at jeg hadde tatt den bak-fram. Istedenfor da å ta opp og snu den, sydde jeg like så godt alle på gal vei; latskapen lenge leve.

20151010_134411

Det er ikke alltid at jeg blir like fornøyd med kanten når den plukkes opp, men jeg synes den ble ganske så bra her. Buksen skal egentlig sys sammen under, men jeg har valgt å strikke den sammen.

Oppskriften er lett å følge, og resultatet syntes jeg ble kjempe fint. Likte veldig godt at stroppene strikkes sammen bak på ryggen, en detalj som gir det lille ekstra.

Sokker til SFO

Nå er det høstferie, og med ny årstid kommer kalde dager, regn og vind. Store M har hatt lyst til å ha et par sokke-tøfler liggende på plassen sin på SFO, som han kan ta på seg når det er kaldt og vått. Etter en tur innom den lokale garnlangeren endte jeg opp med dette heftet fra Vikinggarn. Her var det faktisk mange forskjellige sokker jeg kunne tenke meg å strikke, og en av fordelene er at de strikkes stort sett på pinne 3.5 – min favorittpinne.

20150930_164940_Burst03

Poden valgte selv fargene; favoritten knallrødt, og en dæsj gult og grønt, og da Lille E så sokkene, ville han også ha et par, men da i andre farger. Og mor er  i gang med et nytt par. Jeg liker mønsteret, og det er superenkelt å huske. Dog har jeg moderert hælen, jeg liker best å strikke min egen variant, så da droppet jeg å følge oppskriften på akkurat det partiet. Sokkene brukes flittig, og nå skal de bare ha strykemerke på (selv om Store M mener at det er ingen andre på SFO som har like sokker), før de pakkes med i sekken for å innta høsten.

 

20150930_165046

Et nytt forsøk

Noen ganger må man mordere et mønster og gjøre et nytt forsøk. Siste sommerferiestrikk for i år var denne lua som ble altfor stor. Barley fra Tincan-knits er et fint luemønster. Man kan variere størrelser med garn og pinner. Jeg bommet skikkelig sist, og fant ut at jeg fikk gjøre et nytt forsøk; mindre maskeantall og med litt mindre pinner.  Lua ble nå passende til poden, og er klar for høstdager i skogen.

20150828_165325_HDR

Og hvem har sagt at tøffe gutter ikke også kan perle? Her lages et Captain America-skjold til lillebror.

Sukkertøybukser

Etter på ha lest dette innlegget, fikk jeg også lyst til å strikke en slik buke. Og siden det er babystrikk (går fort unna) og i striper (babygave i boks), måtte jeg jo bare finne pinner og starte på herligheten.

20150828_165056_HDR

Jeg har sammen med en god venninne bestemt at vi skal forsøkte oss på å kvitte oss litt med alt garnet vi har lagret. Som alle strikkenerder er skuffer, skap og kurver fylt opp med deilige, ubrukte nøster som bare venter på å bli noe kult, eller som var kjøpt inn fordi det hadde så fine farger, eller at man hadde lyst til å forsøke noe nytt. Så åpnet et skap og noen skuffer og myste etter et par nøster som kunne brukes, og der kom to nøster fra Dales babyull-lager krabbene mot meg med bedende hender: “Pick us, pick us!” Pinner har jeg i haugevis, og på på pinne 2,5 ble disse buksene til i løpet av noen dager.

20150828_165157_HDR

Oppskriften heter egentlig bolsjebukser, og kan kjøpes her. Hun har mye fint, så det er verdt å ta en titt. Siden jeg har et nært forhold til dansk og dansker, så var det ikke noe problem å forstå en del ordlyd i oppskriften som bolsje = sukkertøy/drops, og snydegylp = juskesmekk, men dansk er et forunderlig språk: rar er ikke det samme på dansk som på norsk 😉 Jeg ga opp forklaringen om juksesmekk, og strikket derfor rundt og rundt. Planen var å sy den på, en den ble litt vel dominerende synes jeg. Neste gang tror jeg at jeg vil strikke den i alpakka; da blir den ikke så fast og litt mer luftig.