Blog Archives

Litt strikking ble det i sommer også…

Så nærmer juli seg slutten og mange nyter de siste dagene av en etterlengtet ferie. Jeg har en et par uker igjen, og reiser snart over til Vestlandet til hytten vår uten for Bergen, og har allerede planer om hva som skal være med av garn og pinner. En hverdagsjakke som ble påbegynt for et og et halvt år siden i kauni har planer om å bli ferdig, og garn kjøpt i Riga for over et år siden har planer om å bli en genser. Og så får vi se hva resultatet endelig blir.

I sommer har jeg strikket mye på vår vei gjennom Europa mot Italia. Heklenåla har laget noen fargesterke kluter. Det er noe som er kjapt og enkelt og greit å ta med rundt på farten, slik som når man venter på at vasketøyet skal bli ferdigvasket på et myntvaskeri, eller i kø. Disse blir nok med på marked før jul, så får vi håpe at noen liker fargesterke vaskekluter i en mørk desember.

Andre prosjekter jeg har laget er et par enkle pulsvanter, perfekte for restegarn. Et par ekstra har det blitt. I bakgrunnen på bilde er de vakre Dolomitene ved Sela passet mellom Italia og Østeriket, et vakkert landskap man ikke kan gå glipp av.

 

 

Som sukkertøy og candyfloss

 

Strikketrollet og jeg stikker av en gang i året til det store utland. I år falt valget på Vilnius, så nå har vi gjort unna Baltikum med Riga og Tallin. Hovedingrendiensene for hver tur har vært garn og strikkepinner, jentetid, god mat og paraplydrinker, shopping og å være turister. Til tross for regnfulle dager i Vilnius hadde vi en strålende langweekend som oppfylte alle våre krav til en vellykket tur.

Vi fikk også besøkt garnbutikk og endte opp med mange flotte nøster. Og så mange prosjekter man får lyst til å hive på pinnene med en gang! I tillegg hadde hun som eide butikken så mange flotte egenproduserte mønstre, så det ble med ekstra garn hjem for å strikke noen aldeles nydelige pulsvanter. Jeg kjøpte inn til et par, og Strikketrollet til flere. Er de ikke flotte?

 

Og selvsagt klarte jeg ikke å unngå å starte på noe nytt. Bestevenninne K har fått ny baby, og siden Strikketrollet strikket en babybukse måtte jeg jo selvsagt starte på en jeg også! Garn hadde de i butikken, og pinner hadde jeg selv. Og når strikketøyet matcher godteriet jeg kjøpte i den litt dyre og fancy butikken rett ved hotellet, kan det jo ikke bli noe annet enn vinn-vinn.

 

Rødglødende Island

I påsken gikk ferien til Island. Jeg mamma til to gutter som er opptatt av naturfag; den ene av stein og vulkaner, og den andre av dyreliv i hav og på land, og med farens lidenskap for vakker natur måtte vi jo dra over. En uke med airbnb i Reykjavik og leiebil ga rom for mange flotte utflukter.

Vi visste det ville være kaldt, og godt turtøy var en viktig det av garderoben. En annen del var mors hjemmestrikkete ullgensere. Store Ms favorittfarge er rød, og han har selv valgt ut fargene i genseren jeg fikk ferdig tidligere i vinter.

Hva kan være bedre bakgrunnsbilde av en flammerød genser enn riften der kontinetalplatene vises? Vi var også ved Thingvallir, men denne kløften ligger på samme halvøy som The Blue lagoon. Stedet heter Sudurnes og er ikke så kjent som  kløften i The Golden Cirkle, men vel verdt et besøk.

Mønsteret er i alle fall fra Stephen West, og heter Drangey. Egentlig er det en herregenser i tykkere garn, men her gjorde pinne 3,5 og karisma susen. Perfekt og god i bruk. Jeg har nesten lyst til å strikke en lik i gråtoner til pappaen, men han er ikke så glad i heimestrikka. Jeg fikk dog overtalt han til å la meg kjøpe lett lopi-garn til en islandsgenser 🙂

Selvsagt måtte jeg stoppe på garnutsalget til Istex. Der fant Store M en båt og mor bruke anledningen til å snappe et bilde for å vise “genser i bruk”. Deretter tuslet jeg inn i utsalget og ble litt skuffet. Jeg hadde trodd at garnet skulle være billigere, og oppdaget av matbutikken hadde en billigere pris. Jeg tok med meg et kit med ullvotter og mønster i alfasonloppi, som kjapt lot seg strikke.

Og Island; vi kommer tilbake!

En annerledes ferie

For oss har denne ferien vært annerledes enn den pleier å være. Vanligvis er vinterferien en uke hvor vi reiser vekk fra hverdagen; enten på hytta med ski og akebrett og lange vidder, eller til Danmark hvor våren har begynt å vise sine tidlige tegn. En og annen gang har vi satt oss på et fly for å utforske verden.

Året vinterferie begynte egentlig som den pleier; bilen pakket til randen av vinteraktivitetsutstyr og kurs mot fjellet. Men denne gangen skulle vi ned etter bare noen dager, for pappaen måtte jobbe. Isj. Det er ulempen med å ha lærermamma (og i følge Store M og Lille E er det MANGE andre ulemper også, tilknyttet lekser…) og ikke lærerpappa.

Mandag kveld kjørte vi nedover etter noen fine dager med lange skiturer, sjokolade og late kvelder. Så hva skulle gjengen gjøre de neste dagene? Mulighetene var mange, men også litt begrenset i og med at pappa måtte på jobb. Vi bestemte oss for å teste en ordentlig hjemmevinterferie, og takket være snøfall og flott sol ble det en god løsning. Vi har fått akt i bakken med gode venner, vi har vært på museum, og spilldag på biblioteket, og ikke minst; prøvd slalomskia i alpinbakken i går med gode venner, etterefulgt av en sløv middag med de samme vennene.

I dag ruller vi ut den siste dagen av denne ferien, og jeg kjenner at jeg gjerne skulle hatt noen flere dager. Jeg elsker jobben min, men skulle gjerne ha utsatt mandagen bare litt til. Ungene er ute i snøen med pappaen sin, og jeg sitter hjemme med kaffekoppen og rettebunkene.
Det har vært en fin ferie. Variert og avslappende, selv om vi ikke har reist og sett de store tingene. Det er bra å være hjemme og.

Stjerner i Alsace

I sommer var vi rundt omkring i Europa. Vi trålet oss gjennom Danmark, Tyskland, Belgia, Nederland, Frankrike og Sveits. Mye kjøring er også strikketid for min del. Siden det etter en varm sommer kommer en kald høst, fant jeg ut at å ha et litt større prosjekt på turen kunne være lurt. Valget falt da på en genser til Store M.

1

Mønsteret fant min mor i ett eller annet ukeblad, men jeg tror det er opprinnelig Dale som har ansvaret for designet. Så mange små stjerner på en forholdsvis stor genser er et tålmodighetsarbeid, og selv om jeg holdt på å gi opp underveis, og vurderte flere alternative løsninger på å strikke færre stjerner, er jeg glad jeg holdt ut. For jeg liker resultatet.

01

På turen endte vi til slutt opp i Alsace. Jeg liker Alsace, og ikke bare på grunn av den gode vinen. Landskapet er vakkert og varierende, og late feriedager skal tilbringes i slike omgivelser.

5

Lille E i gamle Colmar. Har man ikke vært her, bør man ta turen. Unikt og spesielt.

En fot i hvert hav

Sommerferien del 2 er i gang; Danmark; Århus-København-Fredriksund. Vi startet men en tur til Skagen hvor vi tok Sandormen ut til Grenen. Solen stod høyt på himmelen og det var gode temperaturer i vannet. Ytterst på den nøgne tipp sto gutta; med en fot i hvert hav: Skagerak og Kattegat.

image

Sommer og ferie!

image

Det er sommer og det er ferie. Endelig! Høsten var for travel, og våren like så, men alt er nå historie og gutta og jeg er på vestlandet. Pappen er igjen hjemme med kaninene og jobber, og ser til at innkjørselen blir hellelagt slik han ønsker og har stadig kontakt med en tålmodig entrepenør.

Jeg og gutta spiser is. Vi har fisket og spilt stangtennis. Vi har hatt late morgener, og med lyse kvelder. Vi har kasta terning og trukket kort, lest bøker og ledd av gode filmer. Og nå er det snart slutt for den første ferieuken av mange. I morgen går turen hjem til huset og besøk fra familien i Danmark og ikke minst Lille E er ikke så liten lenger; på mandag blir han 6 år.

image

Gledelig jul

Etter mange timer i bil, en natt på hotell i Gøteborg og en ferietur, har vi endelig stoppet på endestasjonen: Fredriksund. Her skal vi feire jul sammen med familien, spise and og drikke en kald øl. Disney Juleshow og julegodt, juletre med levende lyd og julegaver i fleng. Det blir nok gode dager. God jul!

20131224-153615.jpg

Ull i bruk

Så er det høstferie og vi har funnet oss et sted i Sverige, ganske så rett ovenfor Elverum. Torpet vi har leid er typisk svensk og ligger rett ved Klaraelven. De to største gutta er ivrig med fiskestangen og da er det fint med lekeplassmuligheter for Lille E. Og siden gradestokken er rundt 0 er det godt mor har pakket med ullgenser fra mormor og luer og votter strikket av mammaen.

20131002-112333.jpg

20131002-112357.jpg

20131002-112415.jpg

Tvillinglykke

Om små fire uker skal jeg bli tante. Og ikke bare til en, men til to, små fine gutter. Lille E og Store M venter veldig på at fetterne skal komme ut og hilse på, og det gjør tante jammen meg også. Og mens tante venter strikker hun. Flere ting, og to ganger. I sommer har tvillingene vært i fokuset for feriestrikkingen.

 

P1020461

Først ute er et par luer fra Nøstebarn, lettstrikka lue, i silkealpakka til storebror og lillebror. De er litt store, men regner med at de kan brukes på våren, når sola stikker i, men fortsatt godt å ha litt lunt rundt ørene. Her henger luene å dingler med utsikt over Ebeltofts flotte sandstrand.  Nøstebarn-boken er vel den strikkebok jeg har brukt mest. Oppskriftene er gode, enkle og så kan man alltid sette sitt eget personlig preg på plaggene- noe som er viktig for meg.

 

P1020466

Ullbukser har det også blitt til disse to. Siden den kommende mammaen og pappaen liker grått og duse farger, og tante liker striper og mange farger, så måtte jeg gå på kompromiss med hva jeg selv liker (men bare vent, første bursdag skal det bli regnbuegenser til begge to!). Oppskriften er fra drops, men litt justeringer og miksing og triksing. Ikke liker jeg å strikke ekstra høye romper, særlig ikke med striper, så da droppet jeg det like så godt.

Jeg har også strikket to non-stop-trøyer til tvillingene i matchende gråfarger til buksene, fotografer både i Wien og Bratislava, men fordi jeg hadde et uhell med min pc, så er de altså borte. Synd, men slik skjer noen ganger. Derfor kan jeg heller vise fra litt garngrafitti fra Slovakia.

IMG_2491

 

Og det flotteste gulvteppet jeg har sett i sommer fant jeg selvsagt i Haus der Musik i Wien:

 

IMG_2437

Familietur til Berlin

Så er påsken for 2013 over for denne gang og den kommer ikke tilbake. I år gikk vår ferie ikke til fjell og snøkledde vidder, men storby og eksos; Århus og derfra med tog til Berlin. Vi var ikke de eneste nordmenne som hadde tenkt å kose seg med Zot-piratene på Stena Saga, og etter en litt slitsom natt kom vi til Århus som var kaldt og slettes ikke som det pleier på denne tiden av året, selvom jeg kunne skimte noen krokus innemellom snøen.

3

Berlin var fint, men har også forandet seg siden sist jeg var der. Og denne gangen reiste jeg som mamma til to gutter, og da blir jo også prioriteringene deretter. Mor ville besøke Handmade in Berlin (garnsjappe), mens Lille E ville kjøre trikk, Store M ville se muren,pappaen ville spise på American Diner, og takk for at farmor har lang tålmodighet. Lille E fikk kjørte mange forskjellige trikker, Store M fikk gå langs den 1,3 kilometer lange murresten som står igjen langs Spree (og vi møtte også politi og demonstranter fordi man ønsker å flytte deler av muren for å bygge luksusleiligheter), mor fikk kjøpt sitt garnnøste og vi forspiste oss på store, amerikanse hamburgere med tykk milkshake til. Ved KaDeWe lot vi farmor gå alene, og fant ut at kake og pizza passet barna bedre.

554495_10151339774526806_1643724030_n

Vi fikk opplevd masse på dagene vi var der nede, og var glad for at svigemor ville være med. Vi hadde leid en leilighet i det gamle Øst-Berlin med gangavstand til Alexanderplatz, så vi fikk lekt litt at vi bodde i Berlin 😉 Og så var det fint for gutta å ha litt boltreplass. Noen minutters gange lå flere fine lekeplasser, særlig Arkonaplatz og Kollowitz. Jeg hadde hørt mye om den innendørse lekeplassen på Das Spielzimmer, men det var en stor skuffelse, selvom gutta likte det godt. Merkelig nok er det ikke det de husker når vi snakker om hva vi så og gjorde, derimot har fjernsynstårnet, muren med Batman på, Ampfelmannen og supermann som stupte i asfalten festet seg i minnet.

21

Og når man reiser på storbytur med barn, så ser man byen gjerne med andre øyne eller man ellers ville ha gjort; hva er så spennende og imponerende med Brandenburger Tor, nå man har fine gjerder man kan klatre på? Det er jo DET som er spennende!

9

Begge gutta ble litt skuffet fordi vi ikke kom opp i fjernsynstårnet, men å stå i over en time i kø ETTER man har kjøpt billett med to små barn er for denne mammaen høyst uaktuelt. Så da var det fint at det på Alexanderplatz var påskemarked så mammaen kunne bestikke sine håpefulle med en tur på en karusell og et glassert eple. Lille E måtte nøye seg med kokosbolle fordi leppa var hoven som en madrass etter fall på en koffert.

16

 

Men det er fint å være på tur i en stor by som man ikke kjenner, eller kan forstå språket i, når man er bestevenn med broren sin…

166742_10151341152966806_1120600381_n

Helgetur til vinterfjellet

Selvom våren hafr kommet for fullt her på østlandet, er det fortsatt vinter på fjellet, iallfall på hytta på Øyerfjellet. Bilen ble pakket torsdag kveld, og etter jobb på fredag dro hele familien oppover Mjøsa mot fjellvidda, der mormor og bestefar ventet i oppvarmet hytte.

P1000246

 

Vi kom til ordentlig idyllisk vintervær; kaldt, nysnø, knallsol og nypreppa løyper. Selvom mor hadde tatt med to forskjellige størrelser på skiskoene til Lille E, så var å sitte i pulken en god erstatning for manglende skitur. Vi andre gikk innover i vinterlandskapet, med kakao og matpakke i sekken.  Og for anledningen hadde mammaen strikket nye votter etter Mimounas oppskrift. De er gode å ha når man skal drikke varm kakao i kulda 😉

P1000212

 

Etter to rolig dager ventet jobb, barnehage og skolen. Det var godt å kjenne litt på at man kunne ha et snev av vinter litt til, selvom det er godt å lukte litt på våren her nede også.

 

P1000207

 

På kakebesøk hos faster Emse

Vinterferien tilbringes i år i Århus, og vi nyter hver dag. Akkurat nå slapper vi av med børnetv mens faster og farmor lager middag. Mor koser seg i sin nye gyngestol foran vedovnen med laptopen. Det er jammen meg deilig å være norsk i Danmark.
I dag har vi vært i svømmehallen med Store M og Lille E. Mannen i Heimen måtte på rådhuset for å se på noe med statsborgerskapene, men farmor var en fullgod erstatter i bassenget. Guttene lekte og ble gode slitne, og etter at passbilder var tatt, og pizza spist (kan virkelig anbefale Italia), gikk turen til faster Emse, for å besøke henne i hennes nye leilighet. Det er alltid fint å komme til faster Emse, for hun har alltid så godt tid, særlig til den yngre garde.

P1000191

Etter at epleskiver var spist, og det var fortsatt varm te i koppen, fant jeg frem strikketøyet. Selvsagt er strikkepinner med rundt når jeg har ferie, for hver en passende stund brukes til å få strikket noe masker. Det er terapi, og ferie skal jo være terapautisk. Denne gang er det sokker jeg få ferdig og som regnbuen gjør de meg like glad. De er fargesterke og kule og strikkes fra tåen.

P1000183

 

Og nydelige garnnøster må jo ha et lite hus å bo i. Disse sokkene bor i en bird leg bags, som er en av mine favoritter på strikkemappefronten. Jeg har flere av henne designs, og jeg elsker dem! Jeg liker de små detaljer som karbinkrok i hempen, og perle som matcher stoffet i glidlåsen.

P1000188

Nå lukter det som om middagen snart er ferdig, så da får jeg rive meg løs fra stolen. Det er bare godt å være i Danmark 🙂

Julen 2012

Denne julen har vært meget spesiell for oss. Rundt bordet julaften i år manglet vi to stykker, men samtidig har de vært med oss alle disse feriedagene, i minnene og tankene. Vi har prioritert ro og hygge, trygghet og late dager for oss fire. Jeg tror vi trengte det, for høsten har vært preget av stress, kaos, liten tid, to gravferder og et bryllup, og innimellom føltes som om vi mistet oss selv litt på veien. Jeg er glad for disse dagene vi har hatt sammen. Og vi alle fire puster nå litt mer med magen enn med skuldrene, når vi nå står på trappene inn til 2013.

Ofte synes jeg at bilder gir en god stemningsrapport, så i stedenfor å skrive i detaljer om hvordan desember har vært, lar jeg bildenen tale for seg selv.

Riktig god nytt år til alle sammen!

Det skal ikke så mye snø til før julestemningen er komplett utenfor. Dette er tatt tidligere i desember, men jeg synes den gir en god stemning av jul, og roen vi så veldig trengte.

 

Etter hvert kom det mer snø fra oven, noe som ble kjært tatt i mot her: Men det er ikke lett å dytte lillebror på spark i dyp nysnø… i en hage.. Men jeg ble mektig sjamert av Store M prøvde å iherdig.

 

 

På kvelden den 23 desember ble juletreet pyntet, med god hjelp fra faster E, Lille E og Store M. Og jeg synes nå den flotteste julepynten er den som guttene mine har laget. Dette hjertet her laget Store M i barnehagen for noen år siden, og er en selvsagt hedersgjest på treet hvert år. Min svigerfamilie har tradisjoner for flagg, type danske på treet, og det har vi også (altså norske når vi er i Norge), men de levende lysene har vi ikke tatt i bruk ennå.

 

Den store bakingen har det ikke vært så mye tid til. Takket være min kjære svigermor, ble det konkekt og mange andre julekaker også i vårt hus.

 

Dansk julefrokost er en stor tradisjon, og første juledag inviterte vi besteforeldre, tante og onkel til tradisjonell og ordentlig julefrokost (MED snaps 😉 ). En veldig hyggelig dag, som ble avsluttet med julekaker og svigermors hjemmelagete fragalite-is. nam.

 

Høstbesøk i sommerhus

Et lite, kjapt besøk i sommerhuset fikk vi også tid til, noe begge gutta var overlykkelige for. Godt man har med godt utetøy!

20121002-161500.jpg

20121002-161521.jpg

20121002-161536.jpg