Blog Archives

De mykeste sokker

Jeg har et stor lager av opal-nøster i forskjellige variasjoner fra mange år tilbake. Det var en periode hvor jeg hadde dilla på sokkegarn, og kjøpe flere nøster enn jeg trengte. Og stadigvekk klarer jeg ikke å holde meg helt unna om det dukker opp gode tilbud på dette fantastiske sokkergarnet. Kvaliteten er god, og de holder seg i vask, til tross for at de havner litt feil og blir vasket hardere enn de burde.

Om noen uker skal jeg være med på et marked, og fant ut at kanskje jeg kunne bruke noen av disse nøstene til å lage ting, som jeg forhåpentligvis får solgt. Mye sokker innsatt med jojoba-oljer og alovera kan kanskje friste? Mønsteret er fra eget hode. Her har jeg brukt mine vanlige 64 masker på pinne 2,5 strikket ovenfra og ned, men en liten rillekant ytterst på hver sokk. Hælen er etterpåhæl, greit når man skal ha noe som ikke krever stor konsentrasjon som møtestrikk og lignende.

Nå har de fått lapp på seg, og er lagt ned sammen med de andre tingene jeg skal ha med på markedet. 🙂

R for rødt

Jeg ser at de siste fargene jeg har strikket i er rødt. Rødt har alltid vært fargen jeg liker aller best, og jeg ser at ofte blir det fargen jeg selv velger i tøy til meg selv. Denne gangen er det ikke til meg selv, men venninnestrikk som er preget at strikkerens favorittfarge.

For noen uker siden fikk jeg et nydelig import sokkegarn (jeg har dessverre mistet merkelappen, så jeg aner ikke hvilken garnprodusent det var), og etter å ha hespet herligheten i to like store deler, var det bare å finne mønster. Jeg ville ha noe som hadde litt lace, men ikke så mye så jeg måtte sitte med nesa ned i mønsterdelen for å klare å strikke den. Min venninne fikk velge mellom noen få, og resultatet ble sokkene “By the Seine river”.

Selvsagt ble disse for store, når jeg vanligvis strikker sokkene med maskeantall 64 på pinne 2,5. Jeg fant shanknits justeringer, og brukte dem, og resultatet ble sokker som passer perfekt til en slank fot str 38- akkurat som min venninnes. Nå skal de bare pakkes inn, og overleveres 🙂

Feminist-sokker

Det har blitt mange ting for kalde føtter på bloggen ser jeg. Jeg tror en av årsakene er at jeg ikke har noen store prosjekter på pinnene, her litt i dvale etter at jeg strikket Riddari til meg selv. Da trenger jeg ofte ting som går fort unna, før jeg hiver meg på oppskrifter som krever mer enn to nøster med garn.

sokk2

 

Lille E trenger nye sokker. Han er en lang kar selv om han kun er seks år, og små barn vokser fort. Jeg ba han velge garn i skuffen med tykkelse pinne 3,5 og han kom opp med to farger, og mor stusset; limegrønt og rosa?! Jepp, poden var krystalklar; disse fargene skulle han ha. Grønt skjønner jeg, da det er favorittfargen, men rosa? Jeg trodde at når man var seks år var slike farger mer bannlyst enn elsket av det motsatte kjønn. Og mors fordommer ble satt på prøve, og farmors feministånd fra 70-tallet fikk en kraftig renessanse; “Mamma, det er ikke noe som heter gutte- og jentefarger. Jeg synes de passet så godt sammen!”

 

sokk1

Jepp, mammas skjegg satt hardt fast i postkassa, og pinner ble funnet frem. Oppskriften er fra tincan-knits – en designer jeg liker godt, og har strikket mye av. Sokkene er kjappe og passformen er god. Eneste vanskelige med den er at du må bruke kitchener-stichts til å sy sammen tuppen; jeg  bruker framgangsmåten som kan finnes her.

Så nå er poden fornøyd og tusler rundt i rosa og grønne sokker. Han er selvsikker ung herremann, og lar seg ikke pille på nesen. Ikke av mors fordommer.

Kosetøfler

I vinter laget jeg noen tøfler, ene paret ble med Store M på skolen som innesko, og det andre beholdt jeg selv. Disse er enkle, og med restegarn fra Let Loppi, ble resultatet varme føtter, og ikke minst utrolig myke. Det er litt som å gå med en haug med fluff på bena.

Mønsteret er gratis og kan hentes her

toffel_medium

Selv om det er mine føtter (Str 41) på bildet, så ser det egentlig mest ut som barnetøfler…. Rillestrikk, og høy ribb i ankelen gjør at disse er meget anvendelig for flere størrelser enn bare min.

Designergarn

I vinter var jeg på foredrag med Arne og Carlos (du vet disse karene med julekuler og strikkedyr). Foredraget var morsomt og underholdende, og jeg fikk strikket; ingen stygge blikk fra sidemannen. I pausen var det lagt opp til at man kunne bli litt starstrucked, og snike seg til en autograf. Siden jeg syntes det var mer interessant med håndskrevete navn da jeg var 10, så gikk jeg rett bort i garnkurvene de hadde med seg. De har vært med å designe garn for Regia, og jeg dro med meg to nøster av tynt sokkegarn.

1c

Min vanlige sokkepinne på så tynt garn er 2,5, og oppskriften er en gammel slager jeg har strikket ofte. Disse er i størrelse 41, og gikk rett på foten, da temperaturen gikk ned mot -24, uten den vanlige prosedyren med milobad og blokking.

1b

 

Og hvorfor ikke blogge litt, når man egentlig burde ha jobbet? Rettebunkene forsvinner ikke av seg selv, men det er godt med en liten pause likevel.

Nytt par er på pinnene, denne gang på pinne 3,5 og med fargene Lille E selv har valgt.

Også til lille E

Som nevnt i forrige post så ville lillebror, bedre kjent som Lille E også ha sokker til å bruke på SFO. Han har ventet lenge, særlig på sokk nr 2. Nr1 gikk hurtig unna, og han brukte den sammen med en annen enslig strikkesokk i påvente av tvillingen skulle bli ferdig. Nå i kveld ble de ferdige, og vi rakk det akkurat; i morgen er det skole igjen etter en ukes høstferie. Nå skal de få samme behandling som Store M sine; strykemerke, før de pakkes ned i skolesekken.

20151004_184544

Sokker til SFO

Nå er det høstferie, og med ny årstid kommer kalde dager, regn og vind. Store M har hatt lyst til å ha et par sokke-tøfler liggende på plassen sin på SFO, som han kan ta på seg når det er kaldt og vått. Etter en tur innom den lokale garnlangeren endte jeg opp med dette heftet fra Vikinggarn. Her var det faktisk mange forskjellige sokker jeg kunne tenke meg å strikke, og en av fordelene er at de strikkes stort sett på pinne 3.5 – min favorittpinne.

20150930_164940_Burst03

Poden valgte selv fargene; favoritten knallrødt, og en dæsj gult og grønt, og da Lille E så sokkene, ville han også ha et par, men da i andre farger. Og mor er  i gang med et nytt par. Jeg liker mønsteret, og det er superenkelt å huske. Dog har jeg moderert hælen, jeg liker best å strikke min egen variant, så da droppet jeg å følge oppskriften på akkurat det partiet. Sokkene brukes flittig, og nå skal de bare ha strykemerke på (selv om Store M mener at det er ingen andre på SFO som har like sokker), før de pakkes med i sekken for å innta høsten.

 

20150930_165046

Gamle nøster og nye sokker

I et middels stort garnlager finnes det alltid nøster som har ligget der på vent i en årrekke. Noen ganger fordi man vil spare det fordi garnet er så unikt, andre ganger fordi man har et spesielt mønster i tankene. Men flere av mine nøster er der fordi jeg likte garnet i butikken, og så har jeg ikke funnet et passende prosjekt.

20150831_185736_HDR

Min bestevenninne har en jobb som innbefatter mye reising over hele verden. Hun kjenner godt til min lidenskap for garn, pinner, mønstre og strikkerelaterte dubbeditter. På en av reisene tok hun med seg noen nøster med Regia sokkegarn. I lageret mitt har de vært bevart lenge. Tanken var å strikke noe til Lille E, men lille E vokste og ble lang, og ut av prosjektet jeg hadde planlagt, og nøstene lå i skapet og godgjorde seg.

20150831_185811_HDR

I sommer bestemte jeg meg; nå skal gamle nøster få nytt liv. Det var på tide å la ullbabyene vokse og bli til noe. Etter et langt og grundig søk på Ravelry ble valget Aquaphobia sokkene, lekre sokker på pinne 2,5. De tok tid å strikke, men garnet passer godt til mønsteret. Jeg liker at de snor seg med fletter rundt ankelen, og med løsmaskene blir de levende i teksturen. Selv om sokkene er flotte, og mønsteret enkelt, tror jeg ikke jeg strikker de igjen. Det tok tid, og jeg ble litt lei av all flettingen tilslutt.

 

20150831_185853_HDR

 

 

Årets første

Nytt år og nye prosjekt. Strikkelysten har vendt tilbake, og det er jeg glad for, og med økende strikkelyst kommer også flere prosjekter i køen. Det er mye jeg vil strikke, og spennende mønstre jeg vil utforske.
Årets første av pinnene ble sokkene fra Drops. En venninne i Fredriksberg (Kbh) ønsket seg sokker. Hva annet kan man gjøre enn å oppfylle ønsket? Disse gikk fort, men ikke gæli å få unna, på pinne 3,5. Og mottakeren tok dem på med en gang. Det er vel et godt tegn?

sokk

Høyt henger de…

Nok et par sokker er glidd av pinnene. Denne ganger var det et eldgammel nøste med opal som ble strikket opp. Jeg har hele tiden hatt en forestilling om at dette garnet vill ha små, tynne striper i fargeskiftene sine, men den gang ei. Etter å ha begynt fra tåen og opp (som er blitt min favorittmetode, standaroppskriften jeg følger kan du finne her), så jeg fort at dette ikke kom til  bli som planlagt. Jeg tok med meg sokkene som lignet et Aulie-maleri (ingen fan av henne akkurat), da jeg skulle møte en annen god strikkevenninne og studievenninne. Hun hadde det glimrende forslaget om en god oppskrift som ville passe til dette garnet. Valget falt på twilight. Jeg synes at resultatet ble bedre enn forventet.  Disse havner nok i gavehaugen, for hjemmestrikkete sokker i tynt ullgarn kan alltid brukes 😉

IMG_2668

Se mine sokker…

…de er grønne som gresset, for alt hva jeg eier er like grønt som dem. Det er fordi jeg elsker alt det grønne, og fordi en postmann er min venn.

Jeg ser det er mye grønt strikk her nå, og kanskje har Lille Es kjærlighet til grønt smittet over på mammaen? Denne lidenskapen for fargen som står som symbol for alt som gror og spirer ute, har og gitt seg gjeldende i strikkingen min. Dette sokkeparet fløy av pinnene, for garnet er nydelig å strikke mer, og fargene er vakre. Play at life fiberart er de som har stått for farging og salg av garnet. Jeg har strikket av garnet deres før, og kvaliteten er upåklagelig. For å sjekke om et garn er tøff nok til å være i vårt hus, har de måtte gjennom en runde på 60 grader i en vaskemaskin, for deretter å bli herjet rundt i tørketrommelen. Det har diverse sokker som jeg har strikket i dette garnet tålt, så jeg kan godt trygt anbefale andre å strikke et par. Og en bonus er at fargene er nydelige og ikke minst fargerike!

P1090353

 

Mønsteret denne gangen er en av mine favoritter; Thuja, et mønster som er kjapt og enkelt å memorere, og gjør seg godt på selvstripende garn. Dette paret ligger foreløpig i gavehaugen, men kanskje blir de mine etter hvert….

Godt sokkeår!

Nå er det altfor lenge siden jeg har skrevet her inne. Jeg har ikke glemt bloggen, men lysten har ikke vært tilstede i det siste. Ikke er jeg tilhenger av nyttårsforsetter, men jeg vil prøve å skrive oftere. Selv om ikke jeg har vært aktiv her, har pinnene gått så det holder herfra til månen. Mannen i Heimen mener at etter julemarkedet på Blå burde jeg ta en pause, men der tok han feil. Skapet er fullt av flotte nøster som  venter på å bli til fine plagg, til meg, til gutta, til venner. I det siste har det gått mye i sokker, type ribbesokker, som også var gaver til jul. De er i forskjellige størrelser og lengder, men de er hovedsakelig strikket fra leggen og ned, men ribb i skaftet og glattstrikking på foten. Så her er en liten smakebit:

sokker

Det hjelper jo og med motivasjonen at jeg er med i en knitalong, hvor det gjelder å strikke 26 sokkepar i løpet av et år. I fjor feilet jeg big time, og i år er jeg ikke tøff i trynet og går for 52 par som noen gjør. Foreløpig er jeg oppe i 11 par, så det ser ikke så ille ut. I tillegg har jeg et par på pinnene (men det har jeg jo alltid. Grei møtestrikk, bilstrikk, ventestrikk).  Så da får vi se, klarer jeg det, eller må jeg nok en gang dra skjegget ut av postkassa?

Trenger du nye sokker?

P1040054

I fjor var jeg med i en knit-along hvor målet var å strikke 25 eller 52 par sokker på et år. Det gikk heller dårlig, så derfor prøver jeg på nytt igjen. Foreløpig ser det heller dystert ut, men det gjelder å være sterk i troen, så skal det nok gå. Her er i alle fall et par bidrag mer. Begge parene er strikket fra tåen og opp, med Magic loop. Jeg ser at de fleste sokkene mine fra den siste tiden strikkes på den måten, så da er det nok begynt å bli en favoritt. Oppskriften jeg bruker som basis kan man finne her. Det er Wendy Johnsons basisoppskrift med mulighet for mange variasjoner. Jeg har forsøkt etterpå-hæl en del ganger, men liker ikke alltid pludret med å plukke opp, så derfor strikker jeg hælen i ett med resten av sokken. På skaftet varierer jeg litt mønster, godt etter innfallsmetoden. Siden jeg hater å telle omganger, er det greit med et mønster hvor man kun kan telle repetisjoner for å få et begge sokkene like lange. Garnet er på begge parene vassekte fabel fra Garnstudio, et greit arbeidsgarn.

P1040018

Lenge siden sist…

Det er lenge siden jeg har blogget her nå. Juni og mai var fort unnagjort, men for mye jobb og for liten fritid. Ferien har begynt, og strikketøyet er med meg på tur (blogger om dette når ferien er over og høsten kommer krypende).

Tenkte jeg skulle slenge inn et bilde av en liten pausefisk nå som juli strekker seg mot august; sokker strikket i 6 trådsgarnet fra Online:

P1020301

Fortsatt god sommer!

Stripesokker

Etter en fargerik genser og andre to-do prosjekter,fikk jeg lyst til å strikke noe til meg selv. Det er lenge siden sist, og jammen føltes det ikke godt å kun fokusere på å lage noe til MEG (knegg). I skapet har jeg mange fristende nøster, og valget falt på selvstripende sokkegarnet fra Friday studios , en svensk dame som håndfarger garn. Fargen heter hawaii, og jeg må si at jeg synes det passer godt 🙂

 

P1000053

 

Garnet er er mykt og godt, og hver stripe gjør en glad. Oppskriften er enkel, strikket fra tåa og opp, etter Wendy Johnsons oppskrift. En grei standaroppskrift med kilehæl. Jeg bommet litt på lengden av foten før jeg startet på hælen, så det er en smule lange. Jeg har nå et nytt par på pinnene, og denne gangen blir det noe kortete fot. Men garnet kjennes godt på foten, så nå er jeg spent på hvordan de holder seg i vask. Det er nemlig den ultimate sokketesten her i huset. Det, og gummistøvler.

 

P1000051