Blog Archives

En annerledes ferie

For oss har denne ferien vært annerledes enn den pleier å være. Vanligvis er vinterferien en uke hvor vi reiser vekk fra hverdagen; enten på hytta med ski og akebrett og lange vidder, eller til Danmark hvor våren har begynt å vise sine tidlige tegn. En og annen gang har vi satt oss på et fly for å utforske verden.

Året vinterferie begynte egentlig som den pleier; bilen pakket til randen av vinteraktivitetsutstyr og kurs mot fjellet. Men denne gangen skulle vi ned etter bare noen dager, for pappaen måtte jobbe. Isj. Det er ulempen med å ha lærermamma (og i følge Store M og Lille E er det MANGE andre ulemper også, tilknyttet lekser…) og ikke lærerpappa.

Mandag kveld kjørte vi nedover etter noen fine dager med lange skiturer, sjokolade og late kvelder. Så hva skulle gjengen gjøre de neste dagene? Mulighetene var mange, men også litt begrenset i og med at pappa måtte på jobb. Vi bestemte oss for å teste en ordentlig hjemmevinterferie, og takket være snøfall og flott sol ble det en god løsning. Vi har fått akt i bakken med gode venner, vi har vært på museum, og spilldag på biblioteket, og ikke minst; prøvd slalomskia i alpinbakken i går med gode venner, etterefulgt av en sløv middag med de samme vennene.

I dag ruller vi ut den siste dagen av denne ferien, og jeg kjenner at jeg gjerne skulle hatt noen flere dager. Jeg elsker jobben min, men skulle gjerne ha utsatt mandagen bare litt til. Ungene er ute i snøen med pappaen sin, og jeg sitter hjemme med kaffekoppen og rettebunkene.
Det har vært en fin ferie. Variert og avslappende, selv om vi ikke har reist og sett de store tingene. Det er bra å være hjemme og.

Avbrekk

Noen ganger er hverdagen så hektisk at man trenger et avbrekk. I dag var en slik dag. Store M og pappaen måtte en tur til storbyen, så jeg tok med meg Lille E og spiste middagen langs Glommas vakre bredd; pølser og pannekaker, kakao og kaffe. Pauser som dette er gull verdt.
I alle fall for oss.

12019925_10153103139566806_2382780913198644679_n

Sommer og ferie!

image

Det er sommer og det er ferie. Endelig! Høsten var for travel, og våren like så, men alt er nå historie og gutta og jeg er på vestlandet. Pappen er igjen hjemme med kaninene og jobber, og ser til at innkjørselen blir hellelagt slik han ønsker og har stadig kontakt med en tålmodig entrepenør.

Jeg og gutta spiser is. Vi har fisket og spilt stangtennis. Vi har hatt late morgener, og med lyse kvelder. Vi har kasta terning og trukket kort, lest bøker og ledd av gode filmer. Og nå er det snart slutt for den første ferieuken av mange. I morgen går turen hjem til huset og besøk fra familien i Danmark og ikke minst Lille E er ikke så liten lenger; på mandag blir han 6 år.

image

Hurra for 17 mai!

 

IMG_9727

Gratulerer så mye med dagen alle sammen! Her i huset har gutta gledet seg lenge til denne dagen. I barnehage og skolen har det vært det store samtaleemnet de siste ukene, og ikke minst så fikk de en forsmak på den store dagen den 16 mai. Dessverre fikk Lille E feber, og måtte holde seg hjemme i dag. Hva gjør man ikke for å være frisk til tvilling-fetternes barnedåp i morgen?

Store M fikk gå i tog og mormor og jeg fulgte ivrig med, mens bestefar og pappaen var igjen hjemme, og forberedte god middag. Til dessert var det ostekake- en av mine favoritter:

IMG_9755

Den lages i porsjoner, og oppskriften er her:

Det du trenger er:

1/2 pk Degestive kjeks (kan bruke andre også)

150g smør

1 bk kremfløte

1 pk philadelphia ost

3 dl melis

1 pk friske bær, gjerne flere typer l

itt hvitsjokolade

litt frisk mynte

 

Gledelig jul

Etter mange timer i bil, en natt på hotell i Gøteborg og en ferietur, har vi endelig stoppet på endestasjonen: Fredriksund. Her skal vi feire jul sammen med familien, spise and og drikke en kald øl. Disney Juleshow og julegodt, juletre med levende lyd og julegaver i fleng. Det blir nok gode dager. God jul!

20131224-153615.jpg

Endelig: Gutta har flyttet

men bare for korte stunder av gangen, og det i sitt eget hus; lekehuset som står som et blåbær i hagen, mellom sandkasse og trampoline. Huset er blågrått, med hvite karmer og et snev av funkis. Akkurat slik vi liker det. Terrassen er nybeiset mørkebrunt, selvom det kanskje ikke synes; små barneføtter har ikke tid til å vaske seg før de går inn. Inne i huset, er det lyst og trivlig. Kjøkkenet er ikke stort, men praktisk; komfyr og vask, og mikro på toppen, i velkjent Ikea-stil. Går man videre til stuen finner man den enkelt møblert; en benk med puter, et hvit bord og to stoler; alltid klar til fest. Når aftenen siger på tennes utebelysningen; solceller er kjekke saker.

Velkommen inn skal du være om du er i området; her serveres saft og boller, egg og agurker av soussesjef E.

 

lekehus

Helgetur til vinterfjellet

Selvom våren hafr kommet for fullt her på østlandet, er det fortsatt vinter på fjellet, iallfall på hytta på Øyerfjellet. Bilen ble pakket torsdag kveld, og etter jobb på fredag dro hele familien oppover Mjøsa mot fjellvidda, der mormor og bestefar ventet i oppvarmet hytte.

P1000246

 

Vi kom til ordentlig idyllisk vintervær; kaldt, nysnø, knallsol og nypreppa løyper. Selvom mor hadde tatt med to forskjellige størrelser på skiskoene til Lille E, så var å sitte i pulken en god erstatning for manglende skitur. Vi andre gikk innover i vinterlandskapet, med kakao og matpakke i sekken.  Og for anledningen hadde mammaen strikket nye votter etter Mimounas oppskrift. De er gode å ha når man skal drikke varm kakao i kulda 😉

P1000212

 

Etter to rolig dager ventet jobb, barnehage og skolen. Det var godt å kjenne litt på at man kunne ha et snev av vinter litt til, selvom det er godt å lukte litt på våren her nede også.

 

P1000207

 

Julen 2012

Denne julen har vært meget spesiell for oss. Rundt bordet julaften i år manglet vi to stykker, men samtidig har de vært med oss alle disse feriedagene, i minnene og tankene. Vi har prioritert ro og hygge, trygghet og late dager for oss fire. Jeg tror vi trengte det, for høsten har vært preget av stress, kaos, liten tid, to gravferder og et bryllup, og innimellom føltes som om vi mistet oss selv litt på veien. Jeg er glad for disse dagene vi har hatt sammen. Og vi alle fire puster nå litt mer med magen enn med skuldrene, når vi nå står på trappene inn til 2013.

Ofte synes jeg at bilder gir en god stemningsrapport, så i stedenfor å skrive i detaljer om hvordan desember har vært, lar jeg bildenen tale for seg selv.

Riktig god nytt år til alle sammen!

Det skal ikke så mye snø til før julestemningen er komplett utenfor. Dette er tatt tidligere i desember, men jeg synes den gir en god stemning av jul, og roen vi så veldig trengte.

 

Etter hvert kom det mer snø fra oven, noe som ble kjært tatt i mot her: Men det er ikke lett å dytte lillebror på spark i dyp nysnø… i en hage.. Men jeg ble mektig sjamert av Store M prøvde å iherdig.

 

 

På kvelden den 23 desember ble juletreet pyntet, med god hjelp fra faster E, Lille E og Store M. Og jeg synes nå den flotteste julepynten er den som guttene mine har laget. Dette hjertet her laget Store M i barnehagen for noen år siden, og er en selvsagt hedersgjest på treet hvert år. Min svigerfamilie har tradisjoner for flagg, type danske på treet, og det har vi også (altså norske når vi er i Norge), men de levende lysene har vi ikke tatt i bruk ennå.

 

Den store bakingen har det ikke vært så mye tid til. Takket være min kjære svigermor, ble det konkekt og mange andre julekaker også i vårt hus.

 

Dansk julefrokost er en stor tradisjon, og første juledag inviterte vi besteforeldre, tante og onkel til tradisjonell og ordentlig julefrokost (MED snaps 😉 ). En veldig hyggelig dag, som ble avsluttet med julekaker og svigermors hjemmelagete fragalite-is. nam.

 

Mørk høstkveld

I dag er det ordentlig høst utenefor. Det er mørkt og kaldt og det sludder. Isj. Mannen i Heimen har blitt kjørt avgårde til Gardemoen, hvor han skal på sitt utdrikningslag, litt på etterskudd (grunnet høsten mangfoldige hendelser) og han lander først i Berlin senere i kveld,  hvor han blir møtt av gode kamerater. Jeg tror det blir en helg de sent vil glemme.

Her hjemme er det jeg og gutta som tar en rolig fredagskveld. Uken har vært unormal hektisk, og da er det godt å bare tenne stearinlysene, finne koseteppene og fylle godteriskåla, for så bare gjøre ingenting og la boksen på veggen underholde. Vi trenger alle kvelder uten burde-burde. I morgen bærer det til hovedstaden, hvor Store M skal overnatte hos tante og onkel, og Lille E og jeg tilbringer natten hos mormor og bestefar to kilomterer unna.

Alt ligger ann til at det blir en fin helg.

Og med det, tenner jeg lyset i ett av mine siste prosjekter; en lyslykt.

 

Jonathan Hjørnetann

Jeg er ikke den store tilhenger av Halloween, men skjønner at mine barn, som nå er oppvokst med Halloween i alle butikker og på tv og i venneflokken, har ikke fullt så anstrengt forhold til denne tradisjonen. I år har vi for første gang et gresskar på trappet, importert fra da vi feiret bryllupet vår i Danmark. Store M er kunstneren bak vårt, og siden han har en spiss hjørnetann måtte han selvsagt hete Jonathan Hjørnetann. Knask eller knep!

20121028-005306.jpg

Høsttur

Etter alle ting som har skjedd siden sommerferien, har vi ikke fått vært så mye på tur som vi har ønsket de siste månedene. Heldigvis har jeg både en mann og to barn som er glade i å være ute, tiltross for at det kun er noen plussgrader på gradestokken og solen er fraværende. I dag gikk turen til et nytt og uoppdaget sted for oss; en sti langs Glomma som går en annen vei enn den vi pleier å gå. Og gjett om vi var glade for at vi fant den! Nå har vår lille familie fått et nytt favoritt-turmål og ikke noe er bedre enn det! Det er store kontraster, fra høye trær og mosegrønn bakke (Hvor er Frodo??) til gjørmete mudder ved vannkanten. Og mange,mange pinner til guttas store fryd og glede. Jeg håper vi snart får tatt turen igjen, og da er målet å gå enda lengre og ta toget hjem 🙂

 

Verdens beste

Om ikke mange månedene skal jeg stå brud. Ser at jeg egentlig burde hatt en egen bryllupskategori her på bloggen, men siden jeg ikke er så opptatt av prinsessekjoler og diadem, så tror jeg at det ville blitt kjedelige blogginnlegg å lese. Derimot er jeg opptatt av at bryllupskaken skal være god ( den er bestilt hos Langenæs, jeg sier ikke mer…) og at vi skal ha malte glass som lys til mottakelsen etter vi har spist middag ute på Constantia 2 ( de har Nanna Ditzel Trinidadstoler!! ). Kjoler kommer nok på plass og gutta skal ha bunad.
Vel, poenget mitt med dette var egentlig at jeg ble overrasket. Helt uventet og av verdens beste mann. Som er en av de mange grunnene til at jeg skal gifte meg med ham. Vi var på besøk i Illums for å se på ting til ønskelisten, og mens jeg surret nede i kjelleren for å se på puter til Eams stolene, gikk mannen opp for å kjøpe en kopp til en lampe. Da vi møttes for å dra hadde han med en gave til meg. Kjøpt spontant der og da: en Ilse Jackobsen paraply. Er det rart jeg vil gifte meg med han?

20120728-181156.jpg

20120728-181218.jpg

Familieidyll i Ebeltoft

Så er vi kommet oss til sommerhuset i Ebeltoft. Store M er syk, men Lille E er alltid klar for lek og utforskning, særlig er stranden spennende. Det er jammen med meg godt å være på ferie, og familien, alle fire, samlet i sommerhuset. Ekte familieidyll.

20120718-175444.jpg

Familietur til Svartskog

Etter en vellykket bursdagsfeiring lørdag, og at godfamilien med lillekusine var reis tilbake til Danmark, bestemte vi at en kjøretur til Svartskog var en god ide. Gutta sovnet i bilen og vi kjørte og kjørte, og plutselig var vi på gamle mossevei og oppover til Svartskog.

Et av tingen man kan besøke her ute er jo hjemmet til Roald Amundsen, Uranienborg. Nydelig hus med utsikt over fjorden. Litt vanskelig kjørevei ned (bør ikke ha stor bil og møte en annen stor bil…det går dårlig), men når man først har kommet ned, er omgivelsene ubetalige. Noen flotte kvister med knopper på ble med meg hjem. Håper virkelig ikke jeg får en sur telefon fra en eller annen som har observert en litt vel overivrig turist.

 

For små og store gutter er stranden nedenfor huset et perfekt sted for å kaste fiskesprett. Selvom solen skinte fra himmelen var det kaldt, og vi var glad mormors ullgenser var på under vinterjakkene og luene dratt godt nedover ørene.

 


På vei hjem måtte vi jo selvsagt stoppe på Tyrigrava, stedet som er en ordentlig etterlevning fra det glade 70-tall med følelse av route66. Selvom guttene ikke fikk is som de ville ha, men måtte ta til takke med selvvalgt middag, var det en hyggelig opplevelse. Satser på å stikke innom nesten gang vi er på de kanter.  Man må ikke la seg skremme av mc-looken, for inn i er hjertevarmen stor.

 

 

Og så var vi alle sammen slitne. Turen hjemmover gikk fort unna, og så ble det rester fra kaker og film. For en superduperflott helg med så mye hygge!

Store M 6 år!

For seks år siden hadde jeg en liten gutt med masse hår på hodet, lang og tynn var han, i armene mine. Etter en dramatisk fødsel for mor og barn, kom Store M til verden i -28 kalde. Siden da har hver dag vært en begivenhet, men noen større enn andre. Noen ting bærer man med seg hele tiden (som da poden hadde skrevet “mamaduærfin” på telefonen min) men andre ting dyttens langt bak i hukommelsen. Nå er Store M blir 6 år gammel, og om noen måneder skal han starte på skolen, noe mor forsøker å fortrenge best mulig.

I går var det duket for lag for familie og venner. Kosegjengen fra Skjelland kom flyvende inn på fredag, og det var stor stas at lille-kusine dukket opp, og faster Ems kom også på besøk samme dag.
På bursdagsfesten lørcdag hadde Store M bestilt pizza og jordbærkake, og Lynet McQueen tilbehør, og mor har å følge sønnens befalinger.

Jubilant fikk lagt seg altfor sent, med transformers i den ene hånden og lego i den andre. Takk til alle som kom og feiret dagen med oss. Og tirsdag bærer det løs med 16 barnehagebarn 😉