Barnesikring?

Da jeg ble mor for første gang skjønte jeg raskt at baby, det var big business, og hvis man ville kunne man kjøpe dill og dall og utstyr til man så mannen med ljåen. Det var en jungel å finne ut av hvilken vogn, bilstol og stellebord man skulle ha, for ikke å snakke om type madrass til babysengen. Og så var det image. Dansk design fra ytterst til nederst var også in (forsåvidt nå også da, og tja, det hjelper kanskje ikke på å ha en dansk far?). Iallefall, jeg fikk grå hår og rynker bare jeg tenkte på alt jeg ikke hadde, som babyprodusentene sa jeg burde ha. Med barn nummer to senker heldigvis stressnivået seg betraktelig, kanskje litt vel mye noen ganger (her var ikke senga skrudd sammen før vi kom hjem med Lille E fra fødestua), og man tar ting sikkert noe mer med en klype salt.

MEN: selvom jeg hadde sett denne tingen her, (se bildet under) da jeg gikk med Store M, hadde jeg aldri i verden tenkt å kjøpe det. Dette gir meg assosiasjoner til Otto Jespersen Tårnfrid som har hjelm og håndtak på guttungen hele tiden. Jeg måtte virkelig nistirre flere ganger, for jeg trodde virkelig ikke det var det jeg så; hjelm for krabbende babyer så de ikke slår hodet sitt bort i bordben, stolben og benkeplater. Jeg synes ærlig talt dette er å dra sikkerheten litt for langt. Jeg tror at de som kjøper hjelm til innebruk for krabbende babyer, også er slike foreldre som nekter ungene sine å klatre i trær og sykle uten støttehjul, men heller vi holde dem i sofaen, pakket inn i bobleplast, slik at de ikke skal komme til skade. For å få en kul eller skrubbsår er “faaarlig det”.
Liten utblåsning her fra meg, men jeg kjenner jeg blir litt provosert når jeg finner slike produkter i barnebutikken.

Legg merke til hva det står på reklamen: “Raise your child in freedom.” Hvilken frihet gir dette, når barnet ikke får lov til å utforske, kjenne på og merke, at “Jo det gjør vondt å skubbe stolen med hodet” eller “Hvis jeg reiser meg her, får jeg vondt i hodet, jeg gråter, men pappa trøster meg.Kanskje jeg jeg skulle kjøpe munnbind også, så jeg ikke behøver å være redd for at poden ikke skal putte ting i munnen som kan være farlige?

{ Leave a Reply ? }

 1. Maren

  “Raise your child in freedom” er vel kanskje myntet på foreldrene? Pakker du inn barnet ditt godt nok trenger du ikke passe på.

  Jeg er enig med deg, så lenge barnet ikke står i fare for å skade seg selv stygt, så er ikke hjelm nødvendig. Et dunk i bordkanten er vondt, men sjeldent livstruende.

 2. minon

  Bra innlegg! Synes det er så kjekt med folk som engasjerer seg og som har meninger om ting!
  Jeg er enig med deg i at de aller, aller fleste barn ikke trenger hjelm for de tåler fint et dunk her og der. Men jeg husker da jeg gikk på helsestasjonen med et av de eldste barna og da hadde vi en skikkelig “dunker”. En som lå litt bak motorisk og som dunket seg hardt hele tiden. Da anbefalte helsesøster at de kunne bruke hjelm en periode til det værste gikk over.
  Det kan også godt hende at foreldre med barn som har en eller annen form for sykdom som gjør at de faller mye synes det er fantastisk å kunne kjøpe en hjelm som ser såpass normal ut i en barneutstyrsbutikk. Men, som deg håper inderlig IKKE foreldre til barn som snubler i ny og ne slik de fleste gjør kjøper dette produktet.
  Ha en kjempefin helg!

 3. sol

  Huff, håper ikke det er mange foreldre til “normalt dunkende” barn som kjøper sånne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *