“De hengte revers skog”

skog.jpg

Forfatter: Arto Paasilinna

Som sikkert noen har skjønt har jeg falt helt for denne finske forfatteren. Denne romanen er skrevet med det samme nøysomme og finurlige språket som de andre romanene, og han har sin egen evne å formulere ting på. Jeg tenkte jeg skulle vise ett glimrende eksempel på Paasilinnas formuleringsevne, som viser at man kan si mye med få ord:

Når man tenker over at en unse barregull, det vil si rent gull, er verdt 400 amerikanske dollar, er Oiva Juntunens varme føleleser for disse barrene lett å fortså.”

Og:

” Juntunen satte pris på rengjøringshjelpen sin, fruentimmeret var flittig og ikke overvettes langfringret. Som den kjeltringen han var, satte Oiva Juntunen pris på ærlighet.”

Denne romanen er en skikkelig røverroma, og som i de andre bøkene hans, får også denne gangen leserene uventete oppleveleser. Juntunen har var bakmannen for et ran av gullbarer, og hans to hjelpere, som måtte gå i fengsel, men som Juntunen lovet en klekkelig betaling for dette offer, blir skuffet da de kommer ut etter endt soning og finner ut at Juntunen slett ikke har planer om å betale dem.  Og herfra utvilker romanen seg til en eventyrreise med endestasjon i de finske skoger…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *