Copyright??

I strikkeverden er det viktig med copyright og opphavsrett, og det forstår jeg meget godt. Det tar lang tid å utvikle flotte og brukbare mønster som kan glede strikkeentusiaster, og da er et jo rett og rimlig at den som har laget mønsteret skal få kred for det. Men noen ganger må jeg virkelig klø meg i hodet, for hvor går skillet mellom eget design og endringer av hovedmønsteret? Når kan jeg kalle mønsteret mitt eget design, og når er det bare endring av orginalen? Jeg har sett flere eksempler på design som ser nesten like ut, men forskjellige firmaer har tatt copyright på det.
Her er et eksempel:

Dette er en genser jeg lenge har villet strikke til en av gutta. Den til venstre er fra et hefte fra Sandnes, mens det til høyre er fra Navia. Genser er jo temmelig identisk, hvis man ser bort fra fargene? Men begge firma har copyright på mønsteret, så nå når jeg strikker denne genseren til min sønn, hvor jeg gjør mine egne endringer, både på maskeantall og mønster, kan jeg da selv ta copyright på “mitt” design?

{ Leave a Reply ? }

  1. Kristin72

    Godt spørsmål. Jeg strikket en kjole til min datter etter eget hode og idé for et par år siden. Plutselig så jeg kjolen med noen små endringer annonsert i et blad for Garnhuset med pris på garnet og dēt hele… Der var en sær opplevelse…

  2. M

    Saken er vel den at alle blir inspirert av hva de ser. Og når det gjelder strikketøy så stammer mange mønster fra gammelt av. Og når alle vil lage sin versjon, så kan man ikke unngå at det blir likt.
    Hvor grensen går mellom copyright og eget design er veldig vanskelig å si. Tror det er litt opp til hver enkelt. Er man usikker så er det bare å skrive at du ble inspirert av dette mønsteret.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *