Blog Archives

Hurra for 17 mai!

 

IMG_9727

Gratulerer så mye med dagen alle sammen! Her i huset har gutta gledet seg lenge til denne dagen. I barnehage og skolen har det vært det store samtaleemnet de siste ukene, og ikke minst så fikk de en forsmak på den store dagen den 16 mai. Dessverre fikk Lille E feber, og måtte holde seg hjemme i dag. Hva gjør man ikke for å være frisk til tvilling-fetternes barnedåp i morgen?

Store M fikk gå i tog og mormor og jeg fulgte ivrig med, mens bestefar og pappaen var igjen hjemme, og forberedte god middag. Til dessert var det ostekake- en av mine favoritter:

IMG_9755

Den lages i porsjoner, og oppskriften er her:

Det du trenger er:

1/2 pk Degestive kjeks (kan bruke andre også)

150g smør

1 bk kremfløte

1 pk philadelphia ost

3 dl melis

1 pk friske bær, gjerne flere typer l

itt hvitsjokolade

litt frisk mynte

 

Du vet at det er høst..

… når plommene er klare til å høstes, og plommegrøt ala Danmark er på menyen.

Hurra for meg ..

.. som fyller mitt år. Jepp-hepp. Ett år har gått og jeg har blitt litt eldre.

Det har vært en strålende dag så langt. Jeg husker da jeg var mindre skulle gjerne bursdagens være fylt til randen med opplevelser og pakker. Nå som jeg er blit klok og vis (hmfp) så setter jeg heller pris på tid til å ligge i sengen og lese en Emma og Thomas bok for to viltre trollunger, som kan snu mammas dag fra svart til hvitt bare ved å legge armene rundt halsen min og gi meg verdens beste klem. Å ha tid til å sitte lenge ved frokostbordet, og ikke måtte skulle-skulle-burde, for deretter å nyte en god kopp espresso sammen med Mannen i Heimen, mens Store M leker med tog og Lille E stabler duplo, er større gaver enn ting som kan pakkes inn i glossete papir med bånd rundt. MEN, nå sant skal sies, så liker jeg jo godt bursdagsgaver også 😉 Og nå er det ikke så lenge til huset fylles av mennesker som betyr masse for meg. Jeg har bakt, og jeg har prøvdt ut cacas-settet jeg fikk av bestevenninnen min for en stund siden (beklager at jeg ikke har vært en stor konditor K, men jeg tror at jeg etter de siste døgns prøvelser virkelig har fått øynene opp for hva dette kan gjøre med en ellers så kjedelig sukkerbunn). Til og med smørkrem og marshmallowsfondant har jeg laget, og fått til! Og så morsomt var det også at Mannen i Heimen var ivrig medhjelper i rulling og knaing av fondanten, og fint ble det også. Til smørkrem har jeg prøvd ut denne oppskriften og tja, jeg synes den fungerte bra.

Så nå er det middag som venter, verdens beste Mannen i Heimen-lasagne!

“Man tar det man har”-pai

Her hjemme er det stor sett Mannen i Heimen som står for middagen, men jeg glimtet til og laget en pai her i går. Vi hadde en del grønnsaker som måtte brukes opp etter middagbesøk i helgen, så da tenkte jeg at en pai kunne kanskje være en grei måte å fortære dem på. Oppskriften til paibunnen fant jeg i et blad, tenkte jeg skulle prøve en annen type bunn. Den ble ikke så saftig som det gjør med den vanlige deigen jeg bruker, men det går fint ann. Godt smakte det iallefall!

Kake og ake

For et par dager siden ble jeg ett år eldre, og det skulle jo feires litt. Jeg er ingen mester på kjøkkenet, men jeg hadde bestemt meg for at marsipankake skulle jeg klare å lage helt selv i år. Da jeg var i butikken og stirret inn i hyllen med marsipan, var fristelsen stor til å kjøpe ferdig marsipanlokk, men stoltheten holdt meg i ørene og derfor lot jeg lokket ligge og en rull med marsipan ble med meg hjem i stedet. Og her er resultatet, kakebunner er også laget av bloggeren. Og de som spiste kaken var veldig fornøyd!

kake

I dag var temperatuen grei for å tilbringe noen timer utenfor, både for små og store, og selvom det snedde og blåste litt, gjorde det ingen ting. Lille E ble puttet i vognen og Store M godt påkledd og med rattkjelke bar det avsted. Vi endte opp på en cafe hvor de over 18 fikk varm kaffe med noe attåt, mens Store M insisterte påå spise is, noe han gjorde med stor iver.
Og hvis det er noen som vil vite hvordan man kjører kjelke er det instruksjonsbilder under 😉

kjelketur

Stines spinatbrød

spinatbrod1.jpg
Det er mange som har spurt om oppskriften på disse spinatbrødene, og nå har jeg endelig fått somlet meg til å både ta bilder og finne frem oppskriften på dem.

Deig:

 • 1 pakke gjær
 • 3 dl lunkent vann
 • 3 dl lunken melk
 • 4 ss smør
 • 2 ss sukker
 • 2 ts salt
 • 1000 gr mel

Fyll:

Jeg bruker prinsippet man tar hva man har, så derfor varierer det i mengde og innhold litt fra gang til gang, men denne gangen brukte jeg:

 • 1 1/2 pakke frossen spinat
 • 1 løk
 • 1 paprika
 • litt skinke og pølse
 • 3 fedd hvitløk (jeg er veldig glad i hvitløk!)
 • ost
 • salt og pepper

Stekes på 200 grader, nederste rille til de er sånn passe brune. Pensler med egg opp på først da 🙂

Focaccia er alltid godt!

foccatia.jpg

I det siste har jeg fått helt dilla på dette nydelige brødet. Å dele det på midten og fylle det med masse gode saker (ost, hundreogørten forskjellige typer kjøttpålegg, grønnsaker, og litt miracle whip) så er det bare nammis. Har sett mange varianter av dette brødet, men her er den oppskriften jeg foretrekker:

 •  25 gram gjær
 • 3 dl lunket vann
 • 3/4 olivenolje
 • 1 s grovt salt
 • 8-9 dl hvetemel
 • 3 fedd presset hvitløk
 • olje til pensling
 • Friske urter og grovt salt som brukes til å strø opp på brødet før det smekkes i ovnen.

Jeg heller alt i kjøkkenmaskinen og lar den gjøre resten av jobben. Når den har eltet lenge nok, må den hvile under plast (obs obs fuktighet) i 2 timer, før jeg baker den ut i form eller panne, og lar den etterheve i 30 minutter (igjen under plast) før jeg pensler herligheten, og har på hakket basilikum (eller annet krydderier etter smak) og grovt salt.

Stekes på 200 grader i 20 minutter. Avkjøles på rist.

Nyttårsaften er iskake!

iskake.jpg

 Iskake er for meg et lite must på nyttårsaften. Dette var første gang jeg laget en selv, og det ble med marengsbunn. Ikke ble den kornete heller, og gjestene likte den, så da må jeg vel være fornøyd med resultatet? Her er iallefall oppskriften: 

Bunn:

 • 150 gr sukker
 • 3 eggehviter
 • 150 gr mandler (hvis man har lyst, men det hadde ikke jeg 🙂 )

Pisk eggehvite og sukker til det er så fast at det ikke kan heldes ut av formen. Hvis man vil ha i mandler, røres de inn i røren. Heldes i en smurt form, gjerne også med bakepapir, og stekes på 170 C i 45 minutter, på nederste rille. Taes ut og avkjøles.

Iskrem:

 • 3 eggeplommer
 • 90 gr sukker
 • 3 dl fløte
 • 2 doble daim.

Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Pisk kremen for seg selv. Bland deretter eggedosisen med kremen, og held de ferdighakkede daimplatene i røren. Heldes opp på marengsen og settes i fryseren til den skal spises. Pynt gjerne litt opp på kaken, jeg brukte sølvkuler for anledningen.

Plommer i hagen, plommer i magen.

plommer

I vår nye hage er det mye spennende. Blant annet er det et plommetre som venter på å bli høstet. Og det har jeg så smått begynt med. Har plukket 2 kg som venter i kjøleskapet på å bli syltetøy, men i dag laget jeg altså denne kaken. Den er litt eh.. uhumskelig ut på bildet, men etter at vi prøvespiste den fant vi ut at den nok kan lages flere ganger!

Her kommer iallefall oppskriften, hvis noen har gode plommer og vil prøve seg 🙂

magen

Plommegalette

200 gr hvetemel

150 gr smør

100 gr sukker

1 egg

FYLL:

250 gr modne plommer

150 gr sukker

finrevet skall og saft av en halv sitron

1/2 dl mandelflak

1. Lag en søt paideig (kort og enkelt, smuldre smør i hvetemel, tilsett sukker og egg. Avkjøl i kjøleskap minst 30 min.)

2. Del plommene og ta ut steinene (selvsagt) ha i resten av fyllet og bland.

3. Kjevl deigen ut på matpapir, ca 30 cm i diameter, og ha fyllet i midten. Brett de ytterste 3 cm inn som kant. Pensle med egg. Ha på mandelflak og dryss med sukker.

4. Stekes ca 30 min på 180 C på nederste rille.